| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme ambasade:

Ponedeljak - petak: 09:00 – 16:30 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

UTORKOM, SREDOM i ČETVRTKOM od 10:00 - 15:00 časova, (sključivo prema unapred elektronski ON LINE zakazanim terminima). Režim rada konzularnog odeljenja molimo pogledajte  OVDE

Praznici

Geografska adresa:
Munkedamsveien 59B
0270 Oslo
NORWAY

Poštanska adresa na koju treba slati pisma i preporučene pošiljke:

Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo
NORWAY

Telefon: + 47 / 23 11 52 20

KONZULARNE NFORMACIJE RADNIM DANOM OD 10:00 DO 15:00 H na 

telefon: + 47 23 11 52 23

Lokacija/Mapa

Faks:     + 47 / 22 83 83 14

Za VRLO HITNE slučajeve van radnog vremena:

             + 47 / 908 04 967

Konzularna nadležnost

Е-mail: Ambasada

           ambasada@serbianembassy.no

Е-mail: Konzularno odeljenje

           konzularno@serbianembassy.no

Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.oslo.mfa.gov.rs/lat/index.php  

Broj bankovnog računa Ambasade (NORDEA) za plaćanje konzularnih usluga iz Norveške: 6001.07.02391. - VAŽNO - UPLATU VRŠITI NAKON ZAKAZIVANJA TERMINA ISKLJUČIVO U MESECU U TOKU KOJEG JE TERMIN ZAKAZAN. 

Za uplate sa Islanda: IBAN: NO2460010702391 SWIFT: NDEANOKK - VAŽNO - PRE UPLATE KONZULARNE TAKSE MOLIMO POŠALJITE POTREBNA DOKUMENTA I PROVERITE DA LI IH JE AMBASADA PRIMILA. UPLATU UVEĆATI ZA 50 NOK ZBOG TROŠKOVA TRANSFERA  NOVCA.

Priznanica o naplaćenoj Republičkoj administrativnoj taksi će biti dostavljena stranci prilikom preuzimanja/dostave predmeta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"ONLAJN" ZAKAZIVANjE TERMINA ZA PRUŽANjE KONZULARNIH USLUGA

Obaveštavamo da se u Ambasadi Republike Srbije u Oslu od 31.maja 2022. godine primenjuje novi način zakazivanja termina za pružanje konzularnih usluga za period od 01. Jula 2022. godine.  

Stranke će samostalno zakazivati termine za pružanje svih konzularnih usluga  isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.  Radi rezervacije termina molimo da na dole navednom linku u prozoru za izbor zemlje ukucate početna slova za Norvešku a zatim klikom izaberete Norvešku.

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs/

Za dodatne informacije, molimo da kliknete na POMOĆ u aplikaciji.
Ukoliko su u pitanju specifični slučajevi potrebno je da se za dodatna pojašnjenja i/ili instrukcije obratite emejlom na adresu Konzularnog odeljenja konzularno@serbianembassy.no

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Нове електронске услуге за држављане Републике Србије који живе и раде у иностранству

Држављани Републике Србије који живе и раде у иностранству,а који имају регистрован налог на порталу еУправа, могу од 31.10.2022. електронским путем да дају изјаву односно сагласност за издавање пасоша малолетном држављанину Републике Србије. Ова услуга се не наплаћује. Сагласност важи 30 дана.  Детаљи у вези са техничким предусловима за давање електронске сагласности могу се наћи  на порталу еУправе

https://euprava.gov.rs/usluge/7240

Pored toga biće u mogućnosti da pribave elektronski Izvod iz matične knjige, kao i elektronsko uverenje o državljanstvu. Detalji u vezi sa tehničkim preduslovima za njihovo pribavljanje mogu se naći  na portalu eUprave 

https://euprava.gov.rs/usluge/7353

-------------------------------------------------------------------------------------

POPIS 2022

Obaveštavamo da se u periodu od 01.-31.oktobra 2022. godine sprovodi popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis se sprovodi isključivo na teritoriji Republike Srbije. Podatke za građane Republike Srbije koji žive u inostranstvu daju njihovi članovi domaćinstva koji žive u Republici Srbiji.

Republički zavod za statitstiku sprovodi Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu, sa svim članovima svog domaćinstva (ili samačko domaćinstvo). Upitnik je dostupan na sajtu Republičkog zavoda za statitstiku od 01.10. na stranici: www.stat.gov.rs

 

Putovanje u Republiku Srbiju sa norveškim putnim listom (Nodpass/Emergency passport)

Putnici koji planiraju da putuju u Republiku Srbiju sa norveškim putnim listom (Nødpass/Emergency passport) mogu to nesmetano učiniti ukoliko se ulazak odnosno izlazak iz Republike Srbije odvija u granicama važenja pomenutog dokumenta.

 

COVID - 19 USLOVI ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU

COVID - 19 USLOVI ZA ULAZAK U KRALJEVINU NORVEŠKU


 
 
 
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

23.11.2022.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doneo je odluku 16. novembra 2022. godine kojom se raspisuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.


Predlog za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:
- Organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu,
- Uduruženje čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalngo priznanja,
- Dippomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije,
- Crkve i verske zajednice,
- Predlog za dodelu nacionalnog priznanja „Majka Srbija“ mogu podneti i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Uvid u raspisani javni poziv može se izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs
 


Govor PPV i MSP I. Dačića na Ministarskoj konferenciji Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF)

21.11.2022.

Gospodine predsedavajući,

Gospođo generalni sekretaru,

Dame i gospodo,

Na početku dužnost mi je da vas podsetim na zvaničnu poziciju Republike Srbije koja se tiče učešća tzv. Kosova u radu Međunarodne organizacije Frankofonije. Želeo bih da naglasim da naše prisustvo na današnjoj konferenciji ni na koji način ne prejudicira priznanje nezavisnosti tzv. Kosova od strane Republika Srbije niti ima ikakvog uticaja na naše dosledno poštovanje Rezolucije 1244 (1999) SB UN. Naprotiv, današnje učešće Srbije, uprkos ovoj otežavajućoj okolnosti koja zadire duboko u naše vitalne interese, zapravo pokazuje ogroman značaj koji posvećujemo saradnji sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije.

Želim da se zahvalim našem domaćinu, prijateljskom Tunisu, na organizaciji ovog sastanaka u drevnoj i istorijski bogatoj Đerbi.

Uveren sam da će današnji ministarski sastanak, kao i predstojeći Samit doprineti uspešnom sprovođenju daljoj modernizaciji i jačanju značaja i spremnosti da se odgovori na mnogobrojne izazove sa kojima se suočava frankofoni svet.

Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je što imam priliku da se obratim prijateljskoj frankofonoj porodici i da sa vama podelim spremnost i volju Republike Srbije da u ovim teškim vremenima, obeleženim mnogobrojnim izazovima, nastavimo da gradimo čvrste temelje saradnje. Naš cilj je, kao što znate, sticanje statusa punopravnog člana u Međunarodnoj organizaciji frankofonih zemalja.

Republika Srbija poštuje i neguje jezičke, kulturne i političke vrednosti Međunarodne organizacije Frankofonije i podržava njenu posvećenost miru, demokratiji i ljudskim pravima, kao i privrženost poštovanju ustavnog poretka i vladavine prava. Takođe, pozdravljamo posvećenost Međunarodne organizacije Frankofonije u promovisanju rodne ravnopravnosti i jednakosti, kao suštinskog uslova za postizanje Ciljeva održivog razvoja. Posebno smo  posvećeni pozivima na mirno rešavanje svih kriza i sukoba u frankofonom svetu, u skladu sa principima Povelje UN. U tom pogledu imamo poseban senzibilitet, jer od svih naših borbi, najizazovnija je ona usmerena ka očuvanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, to jest, rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Boreći se za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Srbija istovremeno staje u odbranu univerzalnih principa međunarodnog prava.

U cilju unapređenja saradnje sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije Republika Srbija je sprovela niz konkretnih aktivnosti. Danas su u Srbiji studijski programi na francuskom jeziku dostupni na četiri univerziteta, a bilingvalna nastava je dostupna u sedam osnovnih i srednjih škola. Francuski jezik se uči u 360 osnovnih, 187 srednjih i 5 škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju. Ipak, naša istorijska privrženost francuskom jeziku i jezičkoj raznovrsnosti nas podstiče da težimo još boljim rezultatima, kroz nalaženje adekvatnih načina za prioritizaciju francuskog jezika na svim nivoima obrazovanja.

Potvrda pozitivnog angažmana R. Srbije na polju promocije frankofone kulture može se prepoznati i u odluci Univerzitetske agencije Frankofonije (AUF) da otvori svoju kancelariju u R. Srbiji i iskreno se nadamo što skorijoj realizaciji tog projekta.

Na kraju, želim da istaknem da je Srbija zemlja u kojoj frankofonija simbolizuje - jednakost, komplementarnost i solidarnost (égalité, complémentarité, solidarité), što je ujedno i moto ove uvažene organizacije. Frankofonija je za nas stvar izbora, a naša duboka posvećenost njenim principima nas inspiriše da joj nađemo visoko mesto u svim segmentima našeg društva. Stoga, još jednom upućujemo poziv generalnoj sekretarki da poseti Srbiju i sama se uveri kako u tradicionalno gostoprimstvo moje zemlje, tako i u značaj koji pridajemo frankofoniji.

Biće mi veliko zadovoljstvo da budem Vaš domaćin.

Hvala.


Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK

18. okt 2022.

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovana specijalna predstavnice,

Čast mi da se ponovo obraćam ovom uvaženom telu Ujedinjenih nacija i da danas razmatramo novi izveštaj generalnog sekretara o radu misije UN na teritoriji naše južne pokrajine, na Kosovu i Metohiji.

Želim da zahvalim generalnom sekretaru i specijalnoj predstavnici generalnog sekretara i šefu UNMIK-a na podnošenju izveštaja. Prepoznajemo napore koje gđa Zijade ulaže u obavljanju ove veoma odgovorne funkcije, naročito imajući u vidu neophodnost sveobuhvatnog sagledavanja i kompleksnost situacije na terenu. 

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova