| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време амбасаде:
Понедељак - петак: 09:00 – 16:30 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама):

УТОРКОМ,СРЕДОМ и ЧЕТВРТКОМ од 10:00 - 15:00 часова (искључиво према унапред електронски ON LINE заказаним терминима). Режим рада конзуларног одељења молимо погледајте  ОВДЕ

Празници


Географска адреса:

Munkedamsveien 59B
0270 Оslo
NORWAY

Поштанска адреса на коју треба слати писма и препоручене пошиљке:

Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo

NORWAY

Телефон:  + 47 / 23 11 52 20 

КОНЗУЛАРНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ РАДНИМ ДАНОМ ОД 10:00 ДО 15:00 ЧАСОВА на 

телефон:  +47 23 11 52  23

Локација/Мапа
Факс:        + 47 / 23 11 52 27 Конзуларна надлежност

За  ВРЛО ХИТНЕ случајеве ван радног времена:

                 +47 / 953 65 811

Е-mail: Амбасада

            ambasada@serbianembassy.no

Е-mail: Конзуларно одељење

            konzularno@serbianembassy.no

Почасни конзули
Веб сајт: http://www.oslo.mfa.gov.rs/cir/  

Број банковног рачуна Амбасаде (NORDEA) за плаћање конзуларних услуга из Норвешке:  6001.07.02391. - ВАЖНО - УПЛАТУ ВРШИТИ НАКОН ЗАКАЗИВАЊА ТЕРМИНА ИСКЉУЧИВО У МЕСЕЦ У У ТОКУ КОЈЕГ JE  ТЕРМИН ЗАКАЗАН. 

За уплате са Исланда: IBAN NO2460010702391, SWIFT:NDEANOKK.  - ВАЖНО - ПРЕ УПЛАТЕ КОНЗУЛАРНЕ ТАКСЕ МОЛИМО ПОШАЉИТЕ ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА И ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ИХ ЈЕ АМБАСАДА ПРИМИЛА. УПЛАТУ УВЕЋАТИ ЗА 50 НОК ЗБОГ ТРОШКОВА ТРАНСФЕРА НОВЦА.

Признаница о наплаћеној Републичкој административној такси биће достављена странци приликом преузимања/доставе предмета.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

"ОНЛАЈН" ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА ПРУЖАЊЕ КОНЗУЛАРНИХ УСЛУГА

Обавештавамо да се у Амбасади Републике Србије у Ослу од 31.маја 2022. године примењује нови начин заказивања термина за пружање конзуларних услуга за период од 01. Јула 2022. године.  
Странке ће самостално заказивати термине за пружање свих конзуларних услуга  искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ.  Ради резервације термина молимо да на доле наведном линку у прозору за избор земље укуцате почетна слова за Норвешку а затим кликом изаберете Норвешку. 

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs/

За додатне информације, молимо да кликнете на ПОМОЋ у апликацији.

Уколико су у питању специфични случајеви потребно је да се за додатна појашњења и/или инструкције обратите емејлом на адресу Конзуларног одељења konzularno@serbianembassy.no

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Нове електронске услуге за држављане Републике Србије који живе и раде у иностранству

Држављани Републике Србије који живе и раде у иностранству,а који имају регистрован налог на порталу еУправа, могу од 31.10.2022. електронским путем да дају изјаву односно сагласност за издавање пасоша малолетном држављанину Републике Србије. Ова услуга се не наплаћује. Сагласност важи 30 дана.  Детаљи у вези са техничким предусловима за давање електронске сагласности могу се наћи  на порталу еУправе

https://euprava.gov.rs/usluge/7240

Поред тога биће у могућности да прибаве електронски Извод из матичне књиге, као и електронско уверење о држављанству. Детаљи у вези са техничким предусловима за њихово прибављање могу се наћи  на порталу еУправе 

https://euprava.gov.rs/usluge/7353

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Путовање у Републику Србију са норвешким путним листом (Nodpass/Emergency passport)

Путници који планирају да путују у Републику Србију са норвешким путним листом (Nødpass/Emergency passport) могу то несметано учинити уколико се улазак односно излазак из Републике Србије одвија у границама важења поменутог документа.

 

COVID - 19 УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

COVID - 19 УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У КРАЉЕВИНУ НОРВЕШКУ


 
 
 
Посета Председника Републике Србије Александра Вучића Краљевини Норвешкој, 28-29. новембра 2022. године

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у периоду од 28-29. новембра 2022. године у Краљевини Норвешкој. Том приликом посетио је градове Осло и Трондхајм.

Током радне посете Ослу, Председник Републике Србије имао је састанак са председником норвешког Парламента Масудом Гараханијем, након чега је на радном ручку разговарао са норвешким премијером Јонасом Гар Стореом. Председник Републике Србије је потом имао аудијенцију код норвешког краља Харалда Петог, а на којој је присуствовао и престолонаследник принц Хокон. Истог дана, председник Републике Србије посетио је гробље Вестре Гравлунд на којем је одржана званична комеморација и положио је венац на споменик страдалим Југословенима у окупираној Норвешкој. Такође, председник Републике Србије учествовао је на форуму са водећим норвешким фирмама у области енергетике.

Другог дана посете председник Републике Србије Александар Вучић посетио је Трондхајм где је обишао Норвешки универзитет науке и технологије, институт СИНТЕФ, Сименсову фабрику за производњу батерија, просторије и лабораторије НТНУ. Председник се састао и са српским студентима који студирају на Норвешком универзитету науке и технологије. Председник је током посете Трондхајму, у пратњи градоначелнице овог града Рите Отервик, обишао и катедралу Нидарос.


Говор ППВ и МСП И. Дачића на Министарској конференцији Међународне организације Франкофоније (ОИФ)

21.11.2022.

Господине председавајући,

Госпођо генерални секретару,

Даме и господо,

На почетку дужност ми је да вас подсетим на званичну позицију Републике Србије која се тиче учешћа тзв. Косова у раду Међународне организације Франкофоније. Желео бих да нагласим да наше присуство на данашњој конференцији ни на који начин не прејудицира признање независности тзв. Косова од стране Република Србије нити има икаквог утицаја на наше доследно поштовање Резолуције 1244 (1999) СБ УН. Напротив, данашње учешће Србије, упркос овој отежавајућој околности која задире дубоко у наше виталне интересе, заправо показује огроман значај који посвећујемо сарадњи са Међународном организацијом Франкофоније.

Желим да се захвалим нашем домаћину, пријатељском Тунису, на организацији овог састанака у древној и историјски богатој Ђерби.

Уверен сам да ће данашњи министарски састанак, као и предстојећи Самит допринети успешном спровођењу даљој модернизацији и јачању значаја и спремности да се одговори на многобројне изазове са којима се суочава франкофони свет.

Даме и господо,

Задовољство ми је што имам прилику да се обратим пријатељској франкофоној породици и да са вама поделим спремност и вољу Републике Србије да у овим тешким временима, обележеним многобројним изазовима, наставимо да градимо чврсте темеље сарадње. Наш циљ је, као што знате, стицање статуса пуноправног члана у Међународној организацији франкофоних земаља.

Република Србија поштује и негује језичкe, културнe и политичкe вредности Међународне организације Франкофоније и подржава њену посвећеност миру, демократији и људским правима, као и приврженост поштовању уставног поретка и владавине права. Такође, поздрављамо посвећеност Међународне организације Франкофоније у промовисању родне равноправности и једнакости, као суштинског услова за постизање Циљева одрживог развоја. Посебно смо  посвећени позивима на мирно решавање свих криза и сукоба у франкофоном свету, у складу са принципима Повеље УН. У том погледу имамо посебан сензибилитет, јер од свих наших борби, најизазовнија је она усмерена ка очувању нашег суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавању питања Косова и Метохије. Борећи се за очување свог суверенитета и територијалног интегритета, Србија истовремено стаје у одбрану универзалних принципа међународног права.

У циљу унапређења сарадње са Међународном организацијом Франкофоније Република Србија је спровела низ конкретних активности. Данас су у Србији студијски програми на француском језику доступни на четири универзитета, а билингвална настава је доступна у седам основних и средњих школа. Француски језик се учи у 360 основних, 187 средњих и 5 школа за образовање ученика са сметњама у развоју. Ипак, наша историјска приврженост француском језику и језичкој разноврсности нас подстиче да тежимо још бољим резултатима, кроз налажење адекватних начина за приоритизацију француског језика на свим нивоима образовања.

Потврда позитивног ангажмана Р. Србије на пољу промоције франкофоне културе може се препознати и у одлуци Универзитетске агенције Франкофоније (АУФ) да отвори своју канцеларију у Р. Србији и искрено се надамо што скоријој реализацији тог пројекта.

На крају, желим да истакнем да је Србија земља у којој франкофонија симболизује - једнакост, комплементарност и солидарност (égalité, complémentarité, solidarité), што је уједно и мото ове уважене организације. Франкофонија је за нас ствар избора, а наша дубока посвећеност њеним принципима нас инспирише да јој нађемо високо место у свим сегментима нашег друштва. Стога, још једном упућујемо позив генералној секретарки да посети Србију и сама се увери како у традиционално гостопримство моје земље, тако и у значај који придајемо франкофонији.

Биће ми велико задовољство да будем Ваш домаћин.

Хвала.


Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

18. окт 2022

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова