| |     latinica | english  
Насловна
Подношење захтева за поновни пријем у држављанство Р. Србије, након отпуста

Имајући у виду да су од 01.01.2020. године ступиле на снагу измене норвешког закона о држављанству које омогућава да норвешки држављани, поред свог, стекну и држављанство друге државе, обавештавамо све заинтересоване да захтев за пријем у држављанство могу поднети у Амбасади Републике Србије у Краљевини Норвешкој у Ослу.

За свако лице, које подноси захтев за пријем у држављанство Р. Србије а које је норвешко држављанство стекло након отпуста из држављанства Р. Србије, за поновни пријем у држављанство ће вам бити неопходна следећа документа:

  1. Решење о отпусту из држављанства Р. Србије 
  2. Доказ о страном држављанству (оригинал потврда норвешког органа оверена Apostille печатом и преведена од стране судског тумача)
  3. Извод из матичне књиге рођених
  4. Извод из матичне књиге венчаних
  5. Доказ о српском пореклу (уверење о држављанству родитеља или претка, односно јавна исправа где је евидентирана чињеница држављанства Р. Србије или неки од докумената у којима се лице или његов предак изјаснио као припадник српског народа)
  6. Формулар захтева и Изјава да подносилац захтева Републику Србију сматра својом државом, као и изјава детета старијег од 14 година да је сагласно да родитељи поднесу захтев у његово име, може се преузети овде.
  7. Доказ о уплаћеној конзуларној такси, према ценовнику.

Приликом породичног подношења захтева, сва лица старија од 14 година морају бити присутна. У случају да се захтев подноси преко пуномоћника (важи само за пунолетна лица), потребно је донети оригинал и фотокопију пуномоћја, овереног у општини, суду или код нотара и две фотокопије личне карте пуномоћника.

НАПОМЕНА:

Приликом попуњавања формулара захтева за пријем у држављанство, уписују се и садржаји који се односе на личне податке оба родитеља (презиме и име, девојачко презиме мајке, ЈМБГ, датум, место и држава рођења, држављанство); запослење и претходно запослење подносиоца захтева и његовог брачног друга (радно место, седиште и назив предузећа, имовину коју поседују; да ли су били осуђивани и да ли се против подносиоца захтева води кривични поступак (када, где и за које кривично дело); подаци о дужини радног стажа и друго); служењу војног рока (наводе се место и време служења војног рока) и слично. Тражени подаци се уписују у формулар захтева за држављансто и није потребно достављати доказе за исте.

 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Јавни бележник у Норвешкој
Правна помоћ у Норвешкој
Преводиоци за српски језик у Норвешкој
Издавање параметара за апликацију за електронску идентификацију ConsentID
Путовање малолетних лица преко државне границе Р. Србије
Подношење захтева за пријем у држављанство Републике Србије
ВАЖНО - РЕЖИМ РАДA КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ РС ОСЛО
Пријава чеињенице смрти
Прибављање потврде о некажњавању (МУП)
Пријава брака закљученог пред иностраним органом
Закључење брака у Амбасади
Подношење захтева за поновни пријем у држављанство Р. Србије, након отпуста
Издавање Спроводнице за транспорт покојника (Норвешка)
Обавештење
Пријава рођења детета
Путни лист
Царина - Царинска потврда
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Улазак у Србију - визе
Држављанство
Овера докумената
Ценовник конзуларних услуга
Формулари
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Статусна питања
Путовања грађана Србије у иностранство