| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време амбасаде:
Понедељак - петак: 09:00 – 16:30 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама):

ПОНЕДЕЉКОМ,УТОРКОМ,СРЕДОМ и ЧЕТВРТКОМ од 10:00 - 15:00 часова (искључиво према унапред електронски ON LINE заказаним терминима). Режим рада конзуларног одељења молимо погледајте  ОВДЕ

Празници


Географска адреса:

Munkedamsveien 59B
0270 Оslo
NORWAY

Поштанска адреса на коју треба слати писма и препоручене пошиљке:

Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo

NORWAY

Телефон:  + 47 / 23 11 52 20 

КОНЗУЛАРНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ РАДНИМ ДАНОМ ОД 10:00 ДО 15:00 ЧАСОВА на 

телефон:  +47 23 11 52  23

Локација/Мапа
Факс:        + 47 / 23 11 52 27 Конзуларна надлежност

За  ВРЛО ХИТНЕ случајеве ван радног времена:

                 +47 / 908 04 967

Е-mail: Амбасада

            ambasada@serbianembassy.no

Е-mail: Конзуларно одељење

            konzularno@serbianembassy.no

Почасни конзули
Веб сајт: http://www.oslo.mfa.gov.rs/cir/  

Број банковног рачуна Амбасаде (NORDEA) за плаћање конзуларних услуга из Норвешке:  6001.07.02391. - ВАЖНО - УПЛАТУ ВРШИТИ НАКОН ЗАКАЗИВАЊА ТЕРМИНА ИСКЉУЧИВО У МЕСЕЦ У У ТОКУ КОЈЕГ JE  ТЕРМИН ЗАКАЗАН. КРАЈЕМ МЕСЕЦА (2-3 ДАНА ДО ИСЕКА МЕСЕЦА) УПЛАТА КОНЗУЛАРНЕ ТАКСЕ МОГУЋА ЈЕ САМО У ГОТОВОМ НОВЦУ. 

За уплате са Исланда: IBAN NO2460010702391, SWIFT:NDEANOKK.  - ВАЖНО - ПРЕ УПЛАТЕ КОНЗУЛАРНЕ ТАКСЕ МОЛИМО ПОШАЉИТЕ ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА И ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ИХ ЈЕ АМБАСАДА ПРИМИЛА. УПЛАТУ УВЕЋАТИ ЗА 50 НОК ЗБОГ ТРОШКОВА ТРАНСФЕРА НОВЦА.

Признаница о наплаћеној Републичкој административној такси биће достављена странци приликом преузимања/доставе предмета.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

"ОНЛАЈН" ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА ПРУЖАЊЕ КОНЗУЛАРНИХ УСЛУГА

Обавештавамо да се у Амбасади Републике Србије у Ослу од 31.маја 2022. године примењује нови начин заказивања термина за пружање конзуларних услуга за период од 01. Јула 2022. године.  
Странке ће самостално заказивати термине за пружање свих конзуларних услуга  искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ.  Ради резервације термина молимо да на доле наведном линку у прозору за избор земље укуцате почетна слова за Норвешку а затим кликом изаберете Норвешку. 

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs/

За додатне информације, молимо да кликнете на ПОМОЋ у апликацији.

Уколико су у питању специфични случајеви потребно је да се за додатна појашњења и/или инструкције обратите емејлом на адресу Конзуларног одељења konzularno@serbianembassy.no

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Нове електронске услуге за држављане Републике Србије који живе и раде у иностранству

Држављани Републике Србије који живе и раде у иностранству,а који имају регистрован налог на порталу еУправа, могу од 31.10.2022. електронским путем да дају изјаву односно сагласност за издавање пасоша малолетном држављанину Републике Србије. Ова услуга се не наплаћује. Сагласност важи 30 дана.  Поред тога биће у могућности да прибаве електронски Извод из матичне књиге, као и електронско уверење о држављанству. Детаљи у вези са техничким предусловима могу се наћи  на порталу еКонзулат. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Издавање параметара за апликацију електронске идентификације ConsentID

Почев од 01.02.2023. године Амбасада РС Осло издаваће параметре за електронску идентификацију приликом коришћења апликације ConsentID. За више информација молимо погледајте рубрику Конзуларне услуге.

Путовање у Републику Србију са норвешким путним листом (Nodpass/Emergency passport)

Путници који планирају да путују у Републику Србију са норвешким путним листом (Nødpass/Emergency passport) могу то несметано учинити уколико се улазак односно излазак из Републике Србије одвија у границама важења поменутог документа.


 
 
 
Конкурс за суфинансирање пројеката намењених за регион и дијаспору 2024.

02.02.2024.

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео је одлуку бр. 24/30-2024-1 од 19.01.2024. године о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Конкурс ће бити отворен од 01.02.2024.године од 15:30 часова до 12.02.2024. године до 15:30 часова.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката може се извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php

 


Отварања Српске школе у Рејкјавику од стране преседника Исланда

29.01.2024.

                Председник Исланда Гудни Јоханесон свечано је 27. јануара отворио допунску школу за извођење наставе на српском језику у Рејкјавику, истакавши у свом обраћању присутним ученицима, родитељима и члановима наше дијаспоре на огроман значај овакве институције за успостављање и неговање идентитета и културе код најмлађих. Преседник Јоханесон се такође са много наклоности осврнуо на пријатељске односе Исланда и Србије, као и на укупан допринос чланова српске заједнице исландском друштву.

 

         Поруку председника Александра Вучића и личну захвалност председнику Гуднију Јоханесону за подршкуотварању Српске школе на Исланду присутнима је пренео амбасадор Драган Петровић. Руководству и члановима удружења Срба на Исланду пренета је честитка за залагање у реализацији овог пројекта, а ученицима „најсеверније“ српске школе на свету и њиховим родитељима упућене су жеље за успешну школску годину. 

            Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, упутио је у пригодној видео поруци захвалност председнику Јоханесону, а  ђацима и свим члановима наше дијаспоре честитао на великом успеху, нагласивши значај правовременог учења српског језика у очувању наше културе. 

 

            Данијела Живојиновић, председница удружења „Српски културни центар на Исланду“, изнела је велико задовољство што је председник Јоханесон прихватио да подржи и симболично отвори Српску школу, захваливши истовремено на свесрдној помоћи свих надлежних институција из матице у реализацији овако значајног пројекта за нашу дијаспору на Исланду, истакавши и веома добру сарадњу са градским властима Рејкјавика и руководством школе Fellaskóli, у којим просторијама ће се изводити настава са 32 ученика.  

 


КОНКУРСИ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ РС

27.12.2023.

Министарство културе расписало је шест конкурса на који могу да се пријаве заинтересована правна лица са седиштем у Републици Србији:

1. Конкурс за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности у 2024. години (отворен до 20. јануара 2024. године),
2. Конкурс за суфинансирање пројеката за промовисање културе и уметности Републике Србије у иностранству у дигиталном формату у 2024.години (отворен до 20. фебруара 2024. године),
3. Конкурс за предлагање програма/пројеката у области културе и уметности за Културни центар Србије у Паризу у сезони 2024/2025. године (отворен до 20. јануара 2024. године),
4. Конкурс за предлагање програма/пројеката у области културе и уметности за Културни центар Србије у Пекингу у сезони 2024/2025. године (отворен до 20. јануара 2024. године),
5. Конкурс за суфинансирање пројеката у области културе и уметности који суј подржани кроз међународне фондове/програме за 2024. годину,
6. Конкурс за суфинансирање програма и пројеката међународне сарадње у области културе и уметности у 2024. години (отворен до 20. фебруара 2024. године).
Више информација о поменутим конкурсима доступно је на интернет страници Министарства културе https://www.kultura.gov.rs/konkursi/sr/30
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова