| |     ћирилица | english  
Naslovna
Prijava rodjenja deteta
 

Ukoliko je dete rođeno u inostranstvu, prijavu rođenja radi upisa u matičnu knjigu rođenih u Republici Srbiji možete podneti u Ambasadi Republike Srbije u Oslu ukoliko živite na našem konzularnom području.

Prijavu podnosi jedan od roditelja koji je u trenutku rođenja deteta državljanin Republike Srbije i poseduje važeću ispravu Republike Srbije (pasoš ili ličnu kartu).

Po prijemu zahteva, diplomatsko-konzularno predstavništvo ga odmah prosleđuje mesno nadležnoj matičnoj službi u Republici Srbiji radi upisa deteta u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana.

Dokumentacija neophodna za prijavu rođenja:

  1. formulari za prijavu rođenja deteta (upis u MKR i upis u KD);
  2. original izvod iz matične knjige rođenih (FØDSELATTEST) koji se dobija u Folkeregistru, overen pečatom Apostila (Apostille);
  3. prevod izvoda iz matične knjige rođenih za dete kod ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik;
  4. uverenje o državljanstvu Republike Srbije barem jednog roditelja;
  5. pasoš i boravišna dozvola oba roditelja na uvid;
  6. izvod iz matične knjige venčanih iz Srbije. Može biti iz bilo koje godine, može i kopija. Neće se prihvatiti izvod iz matične knjige venčanih iz Norveške. Ukoliko brak sklopljen u Norveškoj nije prijavljen u Srbiji, neophodno je zajedno sa prijavom rođenja deteta izvršiti i prijavu braka.

Napomena:

Prijava rođenja deteta je preduslov da dete dobije državljanstvo Republike Srbije. Prilikom prijave rođenja mora biti prisutan barem jedan roditelj koji poseduje važeći pasoš ili ličnu kartu R. Srbije. Ne moraju biti prisutna oba roditelja i ne mora biti prisutno dete. Međutim, moraju se staviti na uvid pasoši oba roditelja, čak i ako je drugi roditelj stranac.


Po obavljenom upisu potrebno je dete prijaviti na adresu u Srbiji (u nadležnom OUP-u). Ovo mogu da urade samo roditelji, i to lično, prilikom prvog odlaska u Srbiju. 

 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
ZAHTEVI ZA NOVE PI - VAŽENJE IZVODA IZ MKR BIŠIH REPUBLIKA SFRJ
VAŽNO OBAVEŠTENJE
VAŽNO OBAVEŠTENJE
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Putni list
Prijava rodjenja deteta
Carina
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari