| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme ambasade:

Ponedeljak - petak: 09:00 – 16:30 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

PONEDELJKOM, UTORKOM, SREDOM i ČETVRTKOM od 10:00 - 15:00 časova, (sključivo prema unapred elektronski ON LINE zakazanim terminima). Režim rada konzularnog odeljenja molimo pogledajte  OVDE

Praznici

Geografska adresa:
Munkedamsveien 59B
0270 Oslo
NORWAY

Poštanska adresa na koju treba slati pisma i preporučene pošiljke:

Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo
NORWAY

Telefon: + 47 / 23 11 52 20

KONZULARNE NFORMACIJE RADNIM DANOM OD 10:00 DO 15:00 H na 

telefon: + 47 23 11 52 23

Lokacija/Mapa

Faks:     + 47 / 23 11 52 27

Za VRLO HITNE slučajeve van radnog vremena:

             + 47 / 908 04 967

Konzularna nadležnost

Е-mail: Ambasada

           ambasada@serbianembassy.no

Е-mail: Konzularno odeljenje

           konzularno@serbianembassy.no

Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.oslo.mfa.gov.rs/lat/index.php  

Broj bankovnog računa Ambasade (NORDEA) za plaćanje konzularnih usluga iz Norveške: 6001.07.02391. - VAŽNO - UPLATU VRŠITI NAKON ZAKAZIVANJA TERMINA ISKLJUČIVO U MESECU U TOKU KOJEG JE TERMIN ZAKAZAN. KRAJEM MESECA (2-3 DANA DO ISTEKA MESECA) UPLATA KONZULARNE TAKSE MOGUĆA JE SAMO U GOTOVOM NOVCU. 

Za uplate sa Islanda: IBAN: NO2460010702391 SWIFT: NDEANOKK - VAŽNO - PRE UPLATE KONZULARNE TAKSE MOLIMO POŠALJITE POTREBNA DOKUMENTA I PROVERITE DA LI IH JE AMBASADA PRIMILA. UPLATU UVEĆATI ZA 50 NOK ZBOG TROŠKOVA TRANSFERA  NOVCA.

Priznanica o naplaćenoj Republičkoj administrativnoj taksi će biti dostavljena stranci prilikom preuzimanja/dostave predmeta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"ONLAJN" ZAKAZIVANjE TERMINA ZA PRUŽANjE KONZULARNIH USLUGA

Obaveštavamo da se u Ambasadi Republike Srbije u Oslu od 31.maja 2022. godine primenjuje novi način zakazivanja termina za pružanje konzularnih usluga za period od 01. Jula 2022. godine.  

Stranke će samostalno zakazivati termine za pružanje svih konzularnih usluga  isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.  Radi rezervacije termina molimo da na dole navednom linku u prozoru za izbor zemlje ukucate početna slova za Norvešku a zatim klikom izaberete Norvešku.

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs/

Za dodatne informacije, molimo da kliknete na POMOĆ u aplikaciji.
Ukoliko su u pitanju specifični slučajevi potrebno je da se za dodatna pojašnjenja i/ili instrukcije obratite emejlom na adresu Konzularnog odeljenja konzularno@serbianembassy.no

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Нове електронске услуге за држављане Републике Србије који живе и раде у иностранству

Држављани Републике Србије који живе и раде у иностранству,а који имају регистрован налог на порталу еУправа, могу од 31.10.2022. електронским путем да дају изјаву односно сагласност за издавање пасоша малолетном држављанину Републике Србије. Ова услуга се не наплаћује. Сагласност важи 30 дана. Pored toga biće u mogućnosti da pribave elektronski Izvod iz matične knjige, kao i elektronsko uverenje o državljanstvu. Detalji u vezi sa tehničkim preduslovima za njihovo pribavljanje mogu se naći  na portalu eKonzulat. 

-------------------------------------------------------------------------

Izdavanje parametara za aplikaciju elektronske identifikacije ConsentID

Počev od 01.02.2023. godine Ambasada RS Oslo izdavaće parametre za elektronsku identifikaciju prilikom korišćenja aplikacije ConsentID. Za više informacija molimo pogledajte rubriku Konzularne usluge.

Putovanje u Republiku Srbiju sa norveškim putnim listom (Nodpass/Emergency passport)

Putnici koji planiraju da putuju u Republiku Srbiju sa norveškim putnim listom (Nødpass/Emergency passport) mogu to nesmetano učiniti ukoliko se ulazak odnosno izlazak iz Republike Srbije odvija u granicama važenja pomenutog dokumenta.


 
 
 
Konkurs za sufinansiranje projekata namenjenih za region i dijasporu 2024.

02.02.2024.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić doneo je odluku br. 24/30-2024-1 od 19.01.2024. godine o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog, kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Konkurs će biti otvoren od 01.02.2024.godine od 15:30 časova do 12.02.2024. godine do 15:30 časova.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata može se izvršiti na sledećim linkovima:

www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php


Otvaranja Srpske škole u Rejkjaviku od strane presednika Islanda

29.01.2024.

             Predsednik Islanda Gudni Johaneson svečano je 27. januara otvorio dopunsku školu za izvođenje nastave na srpskom jeziku u Rejkjaviku, istakavši u svom obraćanju prisutnim učenicima, roditeljima i članovima naše dijaspore na ogroman značaj ovakve institucije za uspostavljanje i negovanje identiteta i kulture kod najmlađih. Presednik Johaneson se takođe sa mnogo naklonosti osvrnuo na prijateljske odnose Islanda i Srbije, kao i na ukupan doprinos članova srpske zajednice islandskom društvu.

            Poruku predsednika Aleksandra Vučića i ličnu zahvalnost predsedniku Gudniju Johanesonu za podršku otvaranju Srpske škole na Islandu prisutnima je preneo ambasador Dragan Petrović. Rukovodstvu i članovima udruženja Srba na Islandu preneta je čestitka za zalaganje u realizaciji ovog projekta, a učenicima „najsevernije“ srpske škole na svetu i njihovim roditeljima upućene su želje za uspešnu školsku godinu. 


            Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, uputio je u prigodnoj video poruci zahvalnost predsedniku Johanesonu, a  đacima i svim članovima naše dijaspore čestitao na velikom uspehu, naglasivši značaj pravovremenog učenja srpskog jezika u očuvanju naše kulture. 

 
            Danijela Živojinović, predsednica udruženja „Srpski kulturni centar na Islandu“, iznela je veliko zadovoljstvo što je predsednik Johaneson prihvatio da podrži i simbolično otvori Srpsku školu, zahvalivši istovremeno na svesrdnoj pomoći svih nadležnih institucija iz matice u realizaciji ovako značajnog projekta za našu dijasporu na Islandu, istakavši i veoma dobru saradnju sa gradskim vlastima Rejkjavika i rukovodstvom škole Fellaskóli, u kojim prostorijama će se izvoditi nastava sa 32 učenika.  

 


KONKURSI MINISTARSTVA KULTURE RS

27.12.2023.

Ministarstvo kulture raspisalo je šest konkursa na koji mogu da se prijave zainteresovana pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji:

1. Konkurs za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti u 2024. godini (otvoren do 20. januara 2024. godine),
2. Konkurs za sufinansiranje projekata za promovisanje kulture i umetnosti Republike Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu u 2024.godini (otvoren do 20. februara 2024. godine),
3. Konkurs za predlaganje programa/projekata u oblasti kulture i umetnosti za Kulturni centar Srbije u Parizu u sezoni 2024/2025. godine (otvoren do 20. januara 2024. godine),
4. Konkurs za predlaganje programa/projekata u oblasti kulture i umetnosti za Kulturni centar Srbije u Pekingu u sezoni 2024/2025. godine (otvoren do 20. januara 2024. godine),
5. Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture i umetnosti koji suj podržani kroz međunarodne fondove/programe za 2024. godinu,
6. Konkurs za sufinansiranje programa i projekata međunarodne saradnje u oblasti kulture i umetnosti u 2024. godini (otvoren do 20. februara 2024. godine).
Više informacija o pomenutim konkursima dostupno je na internet stranici Ministarstva kulture https://www.kultura.gov.rs/konkursi/sr/30
 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova