| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme ambasade:

Ponedeljak - petak: 09:00 – 16:30 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

PONEDELJKOM, UTORKOM, SREDOM i ČETVRTKOM od 10:00 - 15:00 časova, (sključivo prema unapred elektronski ON LINE zakazanim terminima). Režim rada konzularnog odeljenja molimo pogledajte  OVDE

Praznici

Geografska adresa:
Munkedamsveien 59B
0270 Oslo
NORWAY

Poštanska adresa na koju treba slati pisma i preporučene pošiljke:

Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo
NORWAY

Telefon: + 47 / 23 11 52 20

KONZULARNE NFORMACIJE RADNIM DANOM OD 10:00 DO 15:00 H na 

telefon: + 47 23 11 52 23

Lokacija/Mapa

Faks:     + 47 / 23 11 52 27

Za VRLO HITNE slučajeve van radnog vremena:

             + 47 / 908 04 967

Konzularna nadležnost

Е-mail: Ambasada

           ambasada@serbianembassy.no

Е-mail: Konzularno odeljenje

           konzularno@serbianembassy.no

Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.oslo.mfa.gov.rs/lat/index.php  

Broj bankovnog računa Ambasade (NORDEA) za plaćanje konzularnih usluga iz Norveške: 6001.07.02391. - VAŽNO - UPLATU VRŠITI NAKON ZAKAZIVANJA TERMINA ISKLJUČIVO U MESECU U TOKU KOJEG JE TERMIN ZAKAZAN. KRAJEM MESECA (2-3 DANA DO ISTEKA MESECA) UPLATA KONZULARNE TAKSE MOGUĆA JE SAMO U GOTOVOM NOVCU. 

Za uplate sa Islanda: IBAN: NO2460010702391 SWIFT: NDEANOKK - VAŽNO - PRE UPLATE KONZULARNE TAKSE MOLIMO POŠALJITE POTREBNA DOKUMENTA I PROVERITE DA LI IH JE AMBASADA PRIMILA. UPLATU UVEĆATI ZA 50 NOK ZBOG TROŠKOVA TRANSFERA  NOVCA.

Priznanica o naplaćenoj Republičkoj administrativnoj taksi će biti dostavljena stranci prilikom preuzimanja/dostave predmeta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"ONLAJN" ZAKAZIVANjE TERMINA ZA PRUŽANjE KONZULARNIH USLUGA

Obaveštavamo da se u Ambasadi Republike Srbije u Oslu od 31.maja 2022. godine primenjuje novi način zakazivanja termina za pružanje konzularnih usluga za period od 01. Jula 2022. godine.  

Stranke će samostalno zakazivati termine za pružanje svih konzularnih usluga  isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.  Radi rezervacije termina molimo da na dole navednom linku u prozoru za izbor zemlje ukucate početna slova za Norvešku a zatim klikom izaberete Norvešku.

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs/

Za dodatne informacije, molimo da kliknete na POMOĆ u aplikaciji.
Ukoliko su u pitanju specifični slučajevi potrebno je da se za dodatna pojašnjenja i/ili instrukcije obratite emejlom na adresu Konzularnog odeljenja konzularno@serbianembassy.no

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Нове електронске услуге за држављане Републике Србије који живе и раде у иностранству

Држављани Републике Србије који живе и раде у иностранству,а који имају регистрован налог на порталу еУправа, могу од 31.10.2022. електронским путем да дају изјаву односно сагласност за издавање пасоша малолетном држављанину Републике Србије. Ова услуга се не наплаћује. Сагласност важи 30 дана. Pored toga biće u mogućnosti da pribave elektronski Izvod iz matične knjige, kao i elektronsko uverenje o državljanstvu. Detalji u vezi sa tehničkim preduslovima za njihovo pribavljanje mogu se naći  na portalu eKonzulat. 

-------------------------------------------------------------------------

Izdavanje parametara za aplikaciju elektronske identifikacije ConsentID

Počev od 01.02.2023. godine Ambasada RS Oslo izdavaće parametre za elektronsku identifikaciju prilikom korišćenja aplikacije ConsentID. Za više informacija molimo pogledajte rubriku Konzularne usluge.

Putovanje u Republiku Srbiju sa norveškim putnim listom (Nodpass/Emergency passport)

Putnici koji planiraju da putuju u Republiku Srbiju sa norveškim putnim listom (Nødpass/Emergency passport) mogu to nesmetano učiniti ukoliko se ulazak odnosno izlazak iz Republike Srbije odvija u granicama važenja pomenutog dokumenta.


 
 
 
Nacionalni dan Islanda

Ambasador Dragan Petrović boravio je 17. juna u Rejkjaviku gde je prisustvovao ceremoniji obeležavanja 80 godina od sticanja nezavisnosti Islanda. Tokom kraćeg susreta upriličenog sa predsednikom Gudnijem Johanesonom ovom prilikom, ambasador Petrović preneo je ličnu poruku predsednika Aleksandra Vučića i njegove čestitke povodom dana nezavisnosti, uz posebnu zahvalnost za nedavni izuzetan gest predsednika Johanesona prema srpskoj zajednici na ostrvu, kada je svečano otvorio Srpsku školu u Rejkjaviku, našu najseverniju obrazovnu ustanovu na svetu.
U razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Tordis Gilfadotir, ambasador Petrović preneo je pozdrave ministra Marka Đurića i čestitke povodom nacionalnog dana, uz spremnost za nastavak saradnje i unapredjenja bilateralnih osnosa, kao i čestitke za njeno reimenovanje na ovu funkciju.
Čestitke premijeru Bjarniju Benediktsonu povodom Dana nezavisnosti uputio je i predsednik Vlade Miloš Vučević.
Tokom boravka na Islandu, ambasador Petrović obišao je zajedno sa Danijelom Živković, predsednicom udruženja Srba okupljenih u okviru Srpskog kulturnog centra na Islandu, grad Grindavik koji je teško pogođen konstantnim potresima i obližnjim vulkanskim erupcijama, zbog čega je svo lokalno stanovništvo, među kojima i nekoliko srpskih porodica, moralo da bude permanentno iseljeno. Ovom prilikom ambasador Petrović zahvalio je predstavnicima spasilačke službe i policije na angažovanju i uspešnoj akciji evakuacije stanovnika Grindavika.


11. Svesrpski sabor u Pošgrunu

Ambasador Dragan Petrović boravio je 1. juna u Pošgrunu gde je otvorio 11. Svesrpski sabor, najveće godišnje okupljanje srpske zajednice u Norveškoj. On je zahvalio svim učesnicima, posebno najmlađima i njihovim roditeljima, kao i organizatorima iz Udruženja Srba „Srpska kruna“ na uloženom trudu, zbog čega je ovogodišnji Sabor najmasovniji do sada i sa najviše različitih sadržaja. Gotovo 2.000 gledalaca i takmičara moglo je da prati fudbalski i košarkaški turnir, humanitarno takmičenje Trojka iz bloka, RTS kros, predstavljanje folklornih sekcija više srpskih udruženja, promocije knjiga „Krvopad“ Saše Dimitrijevića i „Moj deka pripoveda“ Milene Stevanović, te predstavljanje albuma sa klasičnim muzičkim ostvarenjima jedanaestogodišnjeg kompozitora Andreja Stojanovića.
Posebno zadovoljstvo za učesnike Sabora priredili su tokom zapaženog nastupa ugledni vokalni solisti Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić vrlo emotivnim interpretacijama tradicionalnih srpskih pesama, uz pratnju celokupne publike.   


Početak rada prvog srpskog pravoslavnog hrama u Bergenu

Na poziv Crkvene opštine Sveti Vasilije Ostroški, ambasador Dragan Petrović boravio je 19. maja u Bergenu gde je prisustvovao činu malog osvećenja prvog srpskog pravoslavnog hrama u ovom gradu, Hrama Žena Mironosica. Čin malog osvećenja hrama i svetu liturgiju služio je, po blagoslovu mitropolita Dositeja, arhijerejski zamenik skandinavski protojerej-stavrofor Dušan D. Raković, uz sasluženje protojereja Aleksandra Zeljkovića, jereja Svetislava Rađena i protonamesnika Relje Bančevića.
Svečanosti su, pored velikog broja članova srpske dijaspore iz Bergena i šire okoline, prisustvovali i otac Mihail Lukulesku, paroh Rumunske pravoslavne crkve, i otac Teodor Svane, paroh Norveške pravoslavne crkve, dok su predstavnici Norveške crkve za region Hordaland uputili svoje čestitke povodom početka rada hrama.
Tokom boravka ambasador Petrovića u Bergenu organizovani su i odvojeni susreti sa lokalnim predstavnicima Crkvene opštine, kao i sa rukovodstvom Društva Srba i prijatelja Srbije, sa kojima je razgovarano o aktuelnim i budućim projektima od interesa za našu zajednicu u ovom delu Norveške.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova